Minden iráni azt hiszi, hogy az anyja készíti a legjobb Ghormeh Sabzit a világon! Olaszország a pizzáról, Mexikó a tacoról, Korea pedig a Kimchiről híres, de a Ghormeh Sabzi, Irán nemzeti étele felülmúlhatatlan. A szárított lime savanyú ízének, a perzsa zöldségek egzotikus aromájának és a puha bárányhúsnak a lágy perzsa rizs tetején való kombinációja varázslatos, és egyetlen falattal megízlelheti a perzsa kultúra esszenciáját. Ez az ikonikus hús- és zöldségpörkölt, vagy ahogy az irániak nevezik „Khoresht Sabzi” a főzési készségek végső próbája, és különböző színekben, ízekben és stílusokban készül el.
Ghormeh Sabzi (Zöldséges pörkölt)
6
főre30
minutes40
minutes300
kcalHozzávalók
750 gr. kicsontozott bárány- vagy borjúhús
1 nagy fej hagyma, apróra vágva
1/3 csésze étolaj
1 teáskanál kurkuma
1.5 csésze víz
½ csésze szárított lime (vagy friss lime leve)
¾ csésze fekete szemű bab, vagy vesebab
1 nagy burgonya, (optimális méretű) kockákra vágva
1 csésze apróra vágott újhagyma
1.5 csésze apróra vágott spenót
½ csésze finomra vágott petrezselyem
¼ csésze finomra vágott koriander
¼ csésze apróra vágott tareh (fokhagyma snidling)
¼ csésze shanbelileh (görögszéna), apróra vágva
Elkészítés
- A húst 2 cm-es (¾ hüvelykes) kockákra vágjuk. Az olaj felét felmelegítjük és a hagymát közepes lángon aranybarmára pirítjuk, majd hozzáadjuk a kurkumát, és további 2 percig sütjük.
- Emeljük fel a hőfokot, adjuk hozzá a felkockázott húst, és magas hőfokon süssük addig, amíg megváltozik a hús színe, és elkezd bebarnulni. Ekkor vegyük lejjebb a hőfokot.
- Adjuk hozzá a vizet, a fekete szemű babot, vagy a vesebabot, ízesítsük sóval és borssal. Fedjük be és pároljuk 1-1.5 órán keresztül, amíg a hús megpuhul. (A főzési idő a felhasznált hús fajtájától függ.)
- A megmaradt étolajban magas hőfokon süssük ki a burgonyát, amíg enyhén be nem barnul. Adjuk hozzá a mártásos húshoz, de az olajat hagyjuk a serpenyőben! Fedjük le és pároljuk további 10 percig.
- Egy serpenyőben közepes lángon fonnyasszuk meg az előkészített zöldségeket. Adjuk hozzá a mártásos húshoz, majd adjuk hozzá a szárított limeot is (vagy friss lime levét), fedjük le és pároljuk további 10-15 percig. Ízlés szerint még fűszerezhetjük, majd tálaljuk fehér rizzsel. Egy kitűnő iráni étel!